Ungersk mat & dryck

Ungern är ett mycket spännande land med god mat och dryck. Här kan du testa alltifrån kryddstarka paprikabaserade maträtter till söta bakverk. Den goda maten åtnjuts såklart bäst ihop med landets egna vin eller drycken Pálinka. Åk till Ungern om du vill få en upplevelse för smaklökarna.

Typiska maträtter

I Ungern hittar du många maträtter som inte är så vanliga i Sverige. De flesta rätter baseras ofta på kött eller korv och serveras tillsammans med säsongens grönsaker. Soppor och grytor är mycket vanliga. Den viktigaste ingrediensen i det ungerska köket är paprika. Det märks i det stora utbudet av maträtter som innehåller paprika, till exempel den berömda grytan gulyás som vi i Sverige kallar för goulash. Den här fylliga och välsmakande grytan består av en god blandning av kött, potatis, grönsaker, kryddor och paprika. Den serveras ofta med bröd och du hittar den på finare restauranger i huvudstaden Budapest såväl som på lokala krogar ute på landet.

Andra populära ungerska maträtter med paprika inkluderar fisksoppan halászlé, som kokas med paprika och buljong, den mustiga grytan paprikás krumpli med potatis och kryddstark korv samt fylld paprika som kallas för töltött paprika. Utöver paprika är vitlök, lök och persilja vanligt. Tejföl är en produkt som liknar gräddfil eller rysk smetana, den serveras ofta till soppor. Självklart finns det många maträtter där paprikan inte står i centrum, exempelvis köttgrytan pörkölt, pannkakorna hortobágyi palacsinta, kåldolmarna töltött káposzta, grönsakasgrytan fözelék och langos.

Till efterrätt är det vanligt att äta pannkakor, palacsinta, eller den kalla fruktsoppa gyümölcsleves. Det finns massor andra goda ungerska efterrätter, ofta med vallmofrön, körsbär och grädde. Gå in på valfritt kafé och hitta dina egna favoriter.

mat ungern goulash 1024x682 - Ungersk mat & dryck

Typiska drycker

Ungern är ett vinland som hamnat i skymundan av de stora vinländerna Frankrike, Italien och Spanien. Det är synd eftersom Ungern tillverkar fantastisk goda viner. Många känner dock till det världsberömda vinet Tokaji från vindistriktet Tokaj. Det är ett sött dessertvin som med fördel dricks ihop med de många bakverken från Ungern. I landet tillverkas även flera torra viner. Välj ett vin från det ungerska vindistriktet Somlo eller åk på en vinresa dit.

Ungern är även känt för goda likörer och bra kaffe. Pálinka är en ungersk alkoholhaltig sprit som tillverkas enligt hundraåriga traditioner. Den är gjord på destillerade jästa frukter, ofta körsbär, päron eller plommon. Drycken skyddas enligt EU-lagar och samtliga ingredienser måste komma från Ungern. Förr i tiden kallades Pálinka för ”de fattigas kaffe”, men idag finns det riktigt gott kaffe tillgängligt överallt på kaféer runtom i landet.

Restaurangkultur & annat att tänka på i Ungern

Prisnivån i Ungern är lägre än i Sverige. Att gå ut på restaurang i Budapest är inte alls lika dyrt som i Stockholm. En enklare måltid på en billigare restaurang kostar cirka 50-75 kronor. Självklart finns det många lyxkrogar i Ungern om du vill spendera mer. En trerättersmiddag på en mellanklassrestaurang beräknas kosta cirka 350 kronor för två personer. En öl kostar cirka 15-25 kronor.

Middagen är den viktigaste måltiden i Ungern och de flesta äter mellan 19.00-21.00 på kvällen. En middag består ofta av soppa, huvudrätt och efterrätt. Det är vanligt att ge cirka 10 % i dricks på restauranger och barer.