Resa runt i Ungern

De flesta reser till Ungern med flyg och landar då i Budapest. För den som inte vill flyga går det att åka bil, buss eller tåg. Kör du bil så kan du ta en bilfärja en del av vägen; från Sverige till Tyskland eller Polen.

Bila i Ungern

Trafiken är hetsigare i Ungern än i Sverige och kör man på de mindre vägarna kan de vara rejält eftersatta. Dock är det hyfsat enkelt att bila i Ungern och det finns massor att se. Några saker att tänka på:

  • Ditt körkort måste vara giltigt i minst ett år efter din resa.
  • Ha med dig bilens registreringsbevis.
  • Bilen ska vara försedd med nationalitetsbeteckning.
  • Ha en försäkring inkluderande ansvar gentemot tredje part (obligatoriskt i Ungern).
  • Du får prata i mobiltelefon vid bilkörning men endast med handsfree.
  • Barn under tolv år ska sitta i baksätet.
  • Nolltolerans avseende alkohol – du kan inte ta en öl och sedan köra.
  • Dubbdäck är förbjudna men snökedjor är tillåtna.

Poliskontroller är vanligt förekommande och blir du stoppad av polis måste du kunna uppvisa körkort, pass och registreringsbevis – om ägaren till bilen inte är närvarande måste du också kunna visa upp en fullmakt som säger att du har rätt att använda bilen. Viktigt att tänka på om du hyr bil men även annars.

En del av Ungerns motorvägar är belagda med avgift och för att trafikera dessa behöver du ett motorvägspass, vilket kan köpas på bensinstationer och vid gränsen. Kostnaden för passet beror på giltighetstiden; fyra dagar, tio dagar eller en månad. Att köra utan motorvägspass kan medföra dryga böter. Passet är elektroniskt och du uppger bilens registreringsnummer vid köp. Uppge även att det är en svenskregistrerad bil (om så är fallet) då Ungerns och Sveriges system för registreringsskyltar är identiska.

Krockar förekommer (ofta) och om olyckan är framme, och ansvarsfrågan inte är solklar, ska du inte flytta din bil, oavsett hur eländigt den står! Kalla istället på polis, vilka dokumenterar händelsen. Skulle du flytta bilen utan polisens ”ok” kan du få problem med försäkringsanspråk. Detta är särskilt viktigt om du hyr bil men även om du skulle behöva reparera din egen bil naturligtvis. Glöm inte heller att teckna en hyrbilsförsäkring.

Åka buss i Ungern

Det största bussbolaget heter Volánbusz och trafikerar hela Ungern men även andra länder, bland annat Sverige. Åker du buss mellan Sverige och Ungern kör denna via antingen via Tyskland eller Polen.

Tåg – ett utmärkt sätt att resa i Ungern

Det är enkelt att resa med tåg i Ungern. MÁV är Ungerns motsvarighet till SJ och alla större städer i landet har minst en järnvägsstation. Budapest har tre.

I Ungern premieras ålder, varför alla som fyllt 65 år åker gratis i andra klass, får 60 % rabatt i första klass samt bara behöver betala platsbiljetten på IC-tågen. Notera att du måste kunna uppvisa ett giltigt körkort (med EU-symbol) eller internationellt ID-kort (Schengen-kortet).

En riktig upplevelse får du om du åker med veterantåget från Budapest till Donaukröken. Tåget drivs med ånglok och färdas i ett makligt tempo där resan är själva målet. På andra håll i landet finns museitågbanor där du färdas längs de gamla, smala spåren.

budapest tag 1024x576 - Resa runt i Ungern