Tips inför resan

Inför en resa till Ungern och Budapest finns det en del saker som kan vara bra att tänka på som vi tänkte gå igenom här.

 

Eluttag

När det gäller elen i Ungern så fungerar det precis som hemma eftersom att de använder sig av 220V-uttag i landet. Alltså kan du använda din mobilladdare, rakapparat och hårtork precis som annars.

 

Vatten

Här kan man dricka vatten direkt ur kranen utan problem. Har du känslig mage rekommenderar vi ändå att du köper flaskvatten som är väl kylt.

 

Valuta

Här har man sin egen valuta kvar och den heter Forint. Oftast är det den enda valuta som man kan använda i landet. Dock så tar dem ibland emot dollar och euro i turistområdena.

 

Pass/Visum

När du reser till Ungern från Sverige så krävs inget visum men däremot måste du ha ett giltigt svenskt pass med dig.

 

Helgdagar

Det är alltid bra att ha koll på officiella helgdagar när man ska resa någonstans eftersom att det mesta brukar hålla stängt då. I Ungern är det dessa som gäller; 1 januari, 15 mars, Annandag påsk, 1 maj, Annandag pingst, 20 augusti, 23 oktober, 1 november och 25-26 december.

 

Ta sig hit

Det finns flera sätt att ta sig till Ungern på från Sverige. Man kan både flyga till flera destinationer och åka tåg. Dessutom går det faktiskt alldeles utmärkt att bila ner med familjen om man vill det. Man kan även åka med bussresor till olika platser i landet.

De två huvudsakliga flygplatserna i Ungern är belägna utanför Budapest och Debrecen. Till dessa går det flera direktflyg från Sveriges större flygplatser. Åker man tåg kan man till och med åka biltåg till Ungern från Sverige, det är både bekvämt eftersom att man ändå har bilen med sig, och det är miljövänligare än flyg eller bil hela vägen.