Budapest

Budapest, denna pärla bland Europas huvudstäder är uppdelad i två stora halvor, på varsin sida om Donau ligger Buda och Pest. Tidigare i historien har dessa stadsdelar varit två olika städer men under tidens gång har de alltså vuxit samman till en stad. Här hittar du massor av byggnader och platser som räknas som världsarv av Unesco. Och det är inte så konstigt, staden är verkligen både vacker och unik. Varje år är det hela 20 miljoner människor som upptäcker och återupptäcker stadens skönhet och det blir bara fler och fler svenskar som reser hit.

Den del av staden som stått centrum för flera historiska händelser är Buda, och det är den sida som ligger väster om Donau. På den östra sidan där vi hittar Pest finner vi stadens kulturella centrum och även de mer kommersiella och turistiga delarna av staden. Men Budapest är inte bara en stad delad i två, det är en stad med hela sex olika öar som ligger i floden Donau. Mellan öarna tar man sig enkelt på nio vackra broar varav en är nästan sex kilometer lång. Precis som resten av Ungern har Budapest fyra årstider som starkt kontrasterar med varandra. Det är sommar, höst, vinter och vår med riktigt kalla vintrar och riktigt varma somrar. Något som är verkligt unikt för Budapest är att staden har flera varma källor. Det gör att staden har en riktigt stark badkultur och det finns flera badhus. En del av dem är verkligt gamla och härstammar från den tid då turkarna fanns i landet. Under Budas kullar finner du helt fantastiska grottsystem som har blivit utformade av de varma källorna och en av de största är belägen under Slottskullen.

Se och göra i Budapest

Det finns otroligt mycket att göra och se i Budapest och är du intresserad av kultur har du ett helt smörgåsbord att uppleva. Det är en gammal stad och det märks när man besöker den, det finns rester av så gamla byggnader som från 2000 f.Kr. Att gå omkring i staden är nästan som att vandra i ett jättelikt museum ibland. Här har vi valt ut några av alla de saker och platser man kan se och uppleva i Budapest;

Budapest History Museum

Detta museum är ett av de allra bästa för dig som vill veta mer om staden du befinner dig i. Här finns utställningar som berättar allt som är värt att veta om stadens långa och anrika historia. Det har hänt mycket i Budapest under årens gång och det finns massor av intressanta händelser att studera här. Själva museet hittar du en del av det kungliga palatset i staden och det finns flera renoverade delar där man kan se hur palatset såg ut på medeltiden. Är du historieintresserad så är detta museum ett måste helt enkelt.

Budapest Zoo and Botanical Garden

Är du på besök med din familj i Budapest så kan detta vara en riktigt bra sevärdhet att besöka. Det finns massor av olika djur – apor, giraffer, elefanter med mera och självklart bra möjligheter att stanna och fika på vägen runt bland djuren. Dessutom är det en riktigt bra idé att fortsätta vandra vidare i samma område som parken ligger i eftersom att precis i närheten ligger det flera andra saker som är värda att se. Tillexempel en nöjespark, ett badhus, museer och det kända Heroes square.

Jewish District

Här kan du verkligen uppleva det inhemska ungerska vardagslivet, med små bakgator och mysiga gränder. Under andra världskriget var stadsdelen ett judiskt ghetto, idag är det ett väldigt mysigt och ganska trångt kvarter. Man har bevarat mycket av den judiska kulturen här med byggnader etc. men mest är det ett område som idag är det mest populära bland lokalbefolkningen. När man spatserar runt här så hittar man massor av små guldkorn att stanna vid. Det kan vara en liten park, ett tehus eller bara ett av de mysiga kaféerna som ligger längs med gatorna.

Royal Wine House and Wine Cellar Museum

Om man är intresserad av vin och lokala viner så ska man definitivt besöka detta ställe. Här kan man se utställningar från flera olika historiska perioder tillsammans med vaxdockor och du kan samtidigt smaka på olika viner som serveras av professionell personal. Det är nog få som tänker på det men Ungern är ett väldigt bra vinland som borde få mer uppmärksamhet för just detta.